Smaki z historii i bazaru: kulinarne DNA Warszawy
"Nowa Karta Warszawy" jest efektem zanurzenia się w wielowątkową historię stołecznej kuchni. To hołd dla przepisów, które rodziły się przez stulecia na styku kultur – od wykwintnych dań z eleganckich restauracji, po proste, domowe potrawy z rodzinnych notatników, które budowały kulinarny puls miasta w jadłodajniach Pragi czy Ochoty.Projekt prowadzi znany kucharz i restaurator Mateusz Gessler, który uważa, że Warszawa to "jeden wielki słoik pełen smaków". Gessler zdradza, co dla niego jest esencją stolicy. W menu szukaj inspiracji takimi klasykami, jak: flaki po warszawsku z pulpetami, ultowy deser Wuzetka. móżdżek po polsku czy podroby.
Szefowie kuchni z Koszyków sięgnęli po te i inne historyczne receptury, by je zinterpretować na nowo, łącząc autentyczność przeszłości z kreatywnością dzisiejszej metropolii.
Od Śledzia po Taco: Co zjesz w Koszykach?
W nowym, jesiennym menu znajdziesz ponad 20 autorskich propozycji dań, koktajli i deserów, które są odważnymi opowieściami o Warszawie. Choć bazują na tradycji, są przyprawione wpływami z całego świata
Najciekawsze autorskie reinterpretacje
- Sashimi ze śledzia (Kago Sushi): Mistrz sushi Alon Than spotkał polskiego śledzia z Japonią, łącząc go z kombu, porem, imbirem i sosem yuzu ponzu.
- Royal Port (Port Royal): Klasyczny śledź po warszawsku, ale w wersji śródziemnomorskiej, wzbogacony aksamitnym crème fraîche i prażonymi kaparami.
- Omlet z kurkami (Vincent Cafe): Francuski croissant z omletem smażonym na maśle klarowanym, z dodatkiem aromatycznych, lokalnych kurek – idealne śniadanie w warszawskim stylu, inspirowane przepisami Lucyny Ćwierczakiewiczowej.
- Pyzy z rydzami (Warszawski Sen): Nowoczesna wersja kultowych pyz sprzedawanych niegdyś na Bazarze Różyckiego, teraz wypełnione rydzami i podane z emulsją z karmelizowanej cebuli.
- Bryzol po warszawsku (BRUT): Klasyka wołowiny w nowym wydaniu, doprawiona pieprzem jamajskim i cytrusowym pieprzem sancho, podawana z pampuchem.
- Tom Żur (TUK TUK): Tajska reinterpretacja polskiego żurku, łącząca bazę zupy Tom Kha ze smakami Wschodu i Zachodu.
Tatar wołowy w street foodzie (Kiełby w Gębie): Warszawska Legenda, czyli tatar w nowej formie, z majonezem z sardeli, żelem lubczykowo-grzybowym i chrupiącą wędzoną słoniną. - Kaszanka w taco (Gringo Bar): Morcilla de Varsovia – street foodowa fuzja polskiej kaszanki z klasycznym soft taco.
- Torta Mokka (Magia d'Italia): Włoska wersja słynnej WZ-etki, z kremem kawowym i powidłami porzeczkowymi.
Głos mieszkańców: zwycięzcy konkursu w menu!
Największą gratką dla gości są dania stworzone przez samych mieszkańców w konkursie "Liczymy się z Twoim daniem". To pokazuje, jak żywa jest kulinarna tożsamość miasta.
Od 3 października do menu wchodzą trzy zwycięskie propozycje:
- Zraz&Rak: Zrazy wołowe z szyjkami rakowymi – ukłon w stronę przedwojennej kuchni, w której raki i rostbef były synonimem dobrego stołu.
- Azjata w Warszawie: Pyzy w orientalnej, nowoczesnej wersji.
- Tradycyjne pyzy z nowoczesnym twistem: Smak dzieciństwa, kreowany przez babcie autorek, przeniesiony do współczesnej kuchni.
Komentarze (0)