Główny Inspektorat Sanitarny poinformował dziś o wykryciu niebezpiecznego przenikania pierwszorzędowych amin aromatycznych ze sprzedawanych w marketach KAUFLAND chochli marki SPICE & SOUL do żywności. To substancje, które nie powinny mieć kontaktu z jedzeniem, ponieważ mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia.
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne mogą przenikać do żywności z materiałów mających z nią kontakt (np. z utensyliów kuchennych, opakowań, tworzyw sztucznych). Ich obecność w produktach spożywczych jest ściśle zakazana lub dopuszczana tylko w śladowych ilościach, ponieważ: wiele z nich ma działanie rakotwórcze – wykazano, że niektóre PAA mogą prowadzić do mutacji DNA i nowotworów.
Są również toksyczne przy długotrwałym narażeniu, m.in. dla wątroby, układu krwiotwórczego i nerek. Mogą być dziedzicznie genotoksyczne – uszkadzać materiał genetyczny.
W Unii Europejskiej ich obecność w produktach mających kontakt z żywnością jest ściśle regulowana przepisami – m.in. przez rozporządzenie (UE) nr 10/2011 w przypadku tworzyw sztucznych.
Przykłady PAA: anilina, o-toluidyna, 4-aminobifenyl, czy benzydyna. Nie każdy związek z tej grupy jest automatycznie niebezpieczny, ale wiele z nich znajduje się na liście substancji potencjalnie kancerogennych (rakotwórczych).
Który produkt został wycofany z Kauflanda?
- Nazwa: Chochla – SPICE & SOUL
- Nr artykułu: IAN 460148-2401
- EAN: 4 066635 086815
- Kraj pochodzenia: Chiny
- Producent: Kapimex BV, Rithmeesterpark 40, Breda, Niderlandy
- Dystrybutor w Polsce: Kaufland Polska Markety Sp. z o.o.
Komentarze (0)