W Bibliotece Uniwersytetu Warszawskiego (BUW) otwiera się nowa stołówka - informuje TVP Warszawa. Studenci, pracownicy i goście zyskują przestrzeń, która łączy tanią stołówkę z nowoczesnym klubem studenckim.
Kanclerz UW, Robert Grey, podkreślił, że kluczowe były dwie zasady: „wysoka jakość i dostępna cena”. Maksymalne ceny dla studentów zostały zapisane w 15-letnim kontrakcie z operatorem.
Co znajdziesz w menu?
Pełnowartościowe posiłki za maksymalnie 19 zł. Menu ma być rotacyjne, z ośmiu kuchni świata (m.in. polska, włoska, chińska, meksykańska), a także codzienne opcje wegetariańskie i wegańskie. Kawa: 6 zł, z planowaną opcją refill’u za 5 zł. W menu mają by też świeżo wyciskane soki i delikatesy „grab and go”. Program „to good to go” umożliwi zakup niesprzedanych posiłków z rabatem 40–50 proc.
Rektor UW, prof. Alojzy Nowak, zapowiada, że z przyjemnością sam, w miarę możliwości, będę chciał z tego miejsca korzystać. Za ofertę kulinarną odpowiada „Jadwiga” Yajia Lin, jedna z najwyżej ocenianych szefowych kuchni w Polsce.
Więcej niż stołówka
Nowa przestrzeń pod nazwą Kioski UW to projekt wielofunkcyjny. Jak mówi kanclerz Grey, ma to być „przestrzeń społeczna”, miejsce spotkań, odpoczynku, nauki, a także warsztatów i rozmów, pokazów filmowych i koncertów. Po godz. 19 planowane są seanse filmowe, wernisaże i wydarzenia kulturalne, z rozważaną opcją sprzedaży piwa i wina w godzinach wieczornych.
Wystrój, zaprojektowany przez architektkę Martę Lew, ma na celu stworzenie „drugiego domu” – z sofami, strefami zieleni i stolikami do nauki. Stołówka jest również wyposażona w nowoczesną, częściowo zautomatyzowaną kuchnię, co ma pozwolić na obsługę 500–600 studentów dziennie.
Knclerz Grey zaznaczył, że projekt ma stać się częścią żywego Powiśla, otwartą także dla warszawiaków i turystów. Przewidziano też zatrudnianie studentów z elastycznymi grafikami.
Komentarze (0)