Warszawski radny PiS, Damian Kowalczyk, złożył interpelację do prezydenta Warszawy, pytając o jakość wyżywienia w stołecznych szpitalach położniczych. Załączył zdjęcie posiłku, który – jak sugeruje – miała otrzymać pacjentka w połogu. W odpowiedzi oczekuje przedstawienia jadłospisów z warszawskich szpitali z podziałem na okresy przed i po porodzie, ze składem i gramaturą dań.
Sprawdziliśmy, czy warszawskie szpitale publikują osobne jadłospisów dla kobiet rodzących.
Większość dużych warszawskich szpitali – m.in. Szpital Orłowskiego, Narodowy Instytut Onkologii czy Warszawski Instytut Zdrowia Kobiet – publikuje jadłospisy w ramach ogólnokrajowego programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”. Dokumenty te zawierają kaloryczność i skład posiłków. Jednak nie zawierają one informacji specyficznych dla pacjentek porodówek.
Szpitale nie publikują osobnych menu dla kobiet w połogu, choć w teorii każda dieta powinna być dostosowana do stanu pacjentki. Obecnie kobieta rodząca w jednym z warszawskich szpitali ma dostęp do standardowych posiłków – najczęściej lekkostrawnych, z niską zawartością błonnika.
Program pilotażowy Ministerstwa Zdrowia, wdrażany od 2023 r., zakłada wprowadzenie standaryzacji jadłospisów szpitalnych – z pełnymi wartościami odżywczymi, jawnością menu i udziałem dietetyków. Od 2025 r. nowe przepisy mają rozszerzyć te zasady na wszystkie szpitale – także oddziały ginekologiczne i położnicze.
„Dobry Posiłek w Szpitalu” ma poprawić jakość żywienia w polskich szpitalach. Wprowadzony w 2023 roku, obejmuje już większość publicznych placówek, w tym także część warszawskich szpitali. Poniżej zdjęcie lekkostrawnego śniadania z czerwca tego roku w Narodowym Instytucie Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie – Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie.
Główne założenia programu to jawność jadłospisów – szpitale mają obowiązek udostępniać menu online, z podziałem na dni i posiłki. Wartości odżywcze – kaloryczność, ilość białka, tłuszczów i węglowodanów muszą być jasno określone. Każdy jadłospis powinien być opracowany i zatwierdzony przez specjalistę ds. żywienia. Pacjenci powinni też mieć możliwość anonimowej oceny posiłków, a placówki mają obowiązek reagować na te uwagi.
Pilotaż programu trwał do czerwca tego roku. Od 1 października 2025 r. w życie wejdą nowe przepisy: żywienie szpitalne stanie się częścią kontraktu z NFZ, a szpitale będą rozliczane z jakości posiłków. Choć program obejmuje wszystkie oddziały, w praktyce szpitale rzadko publikują oddzielne jadłospisy dla pacjentek przed i po porodzie. Standardy są w fazie wdrażania – to właśnie jedna z luk, na którą zwracają uwagę pacjentki i część samorządowców.
Komentarze (0)